verhalenwinkel-etalage.nl

Blog

Prachtige film Keuken van Transvaal project

Keuken van Transvaal

Het project Keuken van Transvaal ligt achter ons. Een interessante periode. Naar onze smaak duurde het iets te kort. Toch kwamen we uit op een mooie verzameling van verhalen. En de eindroute is vol enthousiasme ontvangen . Kijk daarvoor naar het album onder ' afgeronde projecten' op deze site.

verzamelde keukenetiquettes
verzamelde keukenetiquettes

Bruynzeelkastjes

Na twee en een halve maand onderzoek in de Transvaalbuurt, kom ik ze overal tegen; de witte Bruynzeelkastjes. Woningcorporaties plaatsten dit type in de keukens in Transvaal. Op dit moment worden er keukens vernieuwd. Ik zie de kastjes niet meer alleen bij de mensen thuis, maar ook op straat.

Nowroez, Djabbar vertelt

Djabbar is een geweldige spreker, het is een feest om met hem aan tafel te zitten. Hij heeft ons echt weten te boeien met alle achtergronden van Nowroez, het nieuwjaarsfeest in Iran. Grote indruk maakte ook dat dit nieuwjaar vieren dertien dagen duurt. In die tijd ga je op bezoek bij familie, vrienden en bekenden. Het is ook de tijd om onderlinge wrijvingen weer op te lossen. Niet zozeer door uitvechten, maar gewoon door bij elkaar op bezoek te gaan. Je geeft elkaar een teken: ik wil weer op goede voet met jou verder. Mooi gebruik!

Keukenbezoek met diner

Niet alleen was ik welkom om de keuken te bezoeken, te fotograferen en keukenbekentenissen te ontlokken: ik kreeg een heerlijk diner aangeboden. Deze net-geen-student-meer houdt van spicy en Aziatisch eten. Van iedere mooie maaltijd, maakt hij een foto die hij naar zijn moeder stuurt. Van haar heeft hij het koken niet geleerd, dat kwam pas nadat hij het huis uit was. Ook hier weer de klassieke, witte Brynzeelkeuken met aanrechtblad met wafeltjesmotief. Die term kende hij niet en ik denk alleen maar dat het zo heet. Ik hou u op de hoogte.

supermaaltijd
supermaaltijd

Weer een keuken erbij

Gisteravond erg gastvrij ontvangen in een Transvaalse Keuken. En mijn ogen uitgekeken naar de enorme verzameling keukenspullen. De keuken die ik veel tegenkom is de witte Bruynzeelkeuken. Met aanrechtblad van roestvrijstaal, met zo'n werkje erin. Men gruwt hiervan, want zo'n aanrechtblad is lastig schoon te houden. Kleine etensresten blijven gemakkelijk hangen.

niet schoon te houden
niet schoon te houden

Zuurkooladoptie

Jazeker, u leest dit goed. Op vrijdag 9 januari heeft De Keuken van Transvaal witte kool gesneden, met zout gezet en aangestampt in grote, Keulse potten om uiteindelijk te  kunnen fermenteren tot zuurkool. Dat fermenteren is geen honderd procent zelfstandig proces. De verzurende kool moet twee keer per week worden omgeschept om tot een fraaie rijping te komen. Ik weet niet of dit de juiste term is, maar de bedoeling is vast duidelijk. En de zuurkool heeft een koele plek nodig, zodat de fermentatie niet op hol slaat. Vandaar dat wij een adoptie-adres in de buurt zochten en ook vonden in Pretoria48.

bij het adoptie-adres voor de zuurkool
bij het adoptie-adres voor de zuurkool

Schort aan betekent meedoen

De Keuken van Transvaal is van ons allemaal. Eerst een schort aan en dan aan het werk. Tijdens de opening van 9 januari werd er volop verteld, witte kool gesneden, citroenen op zout gezet en kwamen er keukenwijsheden op tegels.

elkaar in de schort helpen
elkaar in de schort helpen

Wie wat bewaart... verhalen uit het keukenkastje

Deze pot met bruine basterdsuiker heb ik al vijf jaar in mijn bezit. Geen idee waarom ik het ooit heb aangeschaft. Suiker bederft niet.Als ik de pot open en mijn neus erin steek, ruik ik zelfs een lichtzoete lucht. Maar te lang bewaren is ook niet goed. Ik maak bakplannen voor heerlijke koekjes en schraap met een lepel over het bruine oppervlak. Keihard! Een vork doet beter werk. Gelukkig, deze pot moet dit jaar nog leeg.

 

Meer verhalen Uit het keukenkastje lezen? Kijk op deze website onder verhalen.

Wie wat bewaart... verhalen uit het keukenkastje

Keukenkastje Peet
Keukenkastje Peet

Mijn moeder vond het zonde om eten weg te gooien. Die goede eigenschap heb ik van haar overgenomen. Kliekjes gaan in soep of groentetaart. En restjes meel, bonen en pompoenpitten gaan in bewaardozen, waar de Amsterdamse muis alleen maar naar kan kijken.

Bewaren is één van de onderwerpen waar we ons, in het project 'Keuken van Transvaal' mee bezig houden. Want al deze verhalen van vroeger en nu, geven een mooie inkijk over hoe wij onze huishoudens organiseren, hoe we het redden en op wat voor manier er in de loop van de tijd verschuivingen hebben plaatsgevonden.

Verhalen smaken naar meer

We hadden een boordevol programma met ´Thuis in Oost´op 15 juni j.l. We kwamen zelfs tijd tekort. De Verhalenwandelaars hadden onderling zoveel uit te wisselen, dat ze bijna te laat aankwamen bij het Badhuistheater voor de Verhalencarrousel. En daar was nog zoveel meer te horen.

Dank voor alle lovende reacties, dank voor alle vragen om nog meer  en vaker zulke verhalenprogramma´s. De Verhalenwinkel gaat door.  Stuur ons een email om op de hoogte te blijven.

Bekijk ons foto-album op deze site en de verhalenpagina!

 

Sterk verhaal

Wist u dat er ooit een bomaanslag gepland was op het Metro-stelsel? Het is van lang geleden; het speelde in de jaren zeventig. De Verhalenwinkel sprak met iemand die dit van zeer nabij mee heeft gemaakt. Hij wil zijn verhaal komen vertellen tijdens de Verhalencarrousel op zondag 15 juni in het Badhuistheater.

Heerlijk! Een middag vol spannende, smakelijke en ontroerende verhalen.

Serie bijeenkomsten in samenwerking met Badhuistheater

26 mei om 10.00 uur in het Badhuistheater.

 

15 juni: verhalenwandelingen vanaf 15.00 uur vanaf het Badhuistheater. Terugkomst 16.15 uur.

16.30 uur: Verhalencarrousel.

Een actieve buurt

Gisteren was de Verhalenwinkel aanwezig tijdens de netwerkbijeenkomst Oosterparkbuurt. Heel verheugend om te zien hoeveel buurtinitiatieven er zijn en met wat voor plezier er over verteld werd. Wij zijn niet de enigen die zich bezighouden met verhalen en dat zorgde al voor mooie gesprekken onderling. De komende tijd doet de Verhalenwinkel aan verschillende buurtactiviteiten mee, uit nieuwsgierigheid naar de ander en om zelf verhalen uit te delen.

opgewekt blaffen maakt opgewekt

Zondag 7 juli was de presentatie van onze tentoonstelling. Ook in de week erna hebben we nog aardig wat aanloop gehad. Heel veel enthousiaste reacties op foto's en teksten. Met recht een tentoonstelling op de buurt gemaakt. De hondenbaasjes waren medemakers; ze fotografeerden hun hond en vertelden erover.

Wij zetten het voor hen in de etalage.

een mooie verzameling

Iedere keer weer blijf ik kijken naar die foto's en lees ik weer opnieuw de verhalen. Zelf verzameld en toch: het verveelt nooit!

Zondagochtend presentatie met een optreden van Jos van Hest, Anne van Delft en Peet van Duijnhoven.

het proces

Er is nog geen enkel hondenbaasje geweest die geen foto wilde maken van zijn beest. Ze zijn gewoon zo trots op hun huisdier.

hondjes en hun baasjes

We zijn inmiddels druk bezig met het verzamelen van hondenportretten in de buurt van de Cruquiusweg. Heel erg leuk, soms vergeet ik zelfs dat er honden bij zijn die me niet mogen en hun tanden laten zien. Echte karakters!

Vertellen verbindt

Nu nog aan het bijkomen van een fantastische vertelzondag. Wat een betrokken publiek en wat een mooi palet aan vertellers. Mijn schoonmoeder vond het perfect georganiseerd en wil nu dat er in haar oude buurt in Delft ook zoiets wordt georganiseerd.

Applaus!
Applaus!

Tito de Vries in de Verhalencarrousel

Tito de Vries
Tito de Vries

Tito de Vries, dichter, muzikant, beeldend kunstenaar; kortom een rasartiest die het crëeren niet kan laten. Vanaf 1984 had hij, net als Simon Vinkenoog, een poëziegroep in De Klus. Nog steeds komen er dichters bij elkaar op maandagavond, nu bij hem thuis in de derde Oosterparkstraat.

Tito komt met zijn gedichten en verhalen ook naar de Verhalencarrousel. Wij zijn daar apetrots op. Tachtig jaar en still gowing strong!

Ook te zien in het badhuistheater
Ook te zien in het badhuistheater

Mara, Isa en Inica, van Kleren dragen de vrouw sleepten gisteravond een nominatie binnen voor de prijs van beste kunstwerk van Amsterdam Oost. De tentoonstelling is te zien in het Badhuistheater, de verhalen die erbij horen, te horen in onze Verhalencarroussel op zondag 9 juni ( zie ook nieuws (linkerbutton).

 

Aanvang carrousel 16.45 uur

Daarna lekker eten

En als toetje: Rauwe Vitrage!

Praten over kraken

Hoe denken jongeren van nu over kraken? En hoe hetzelfde of anders gedragen krakers zich nu ten opzichte van vroeger? Anne en ik hadden het hierover en kwamen al meteen in verwarring.

Vanavond ga ik met een stel JACOjongeren naar Machtelt van Thiel die gaat vertellen over de kraakscene in Oost.  Wellicht vind ik daar antwoord.

Bloemenmagazijn Wanda

Tegenwoordig koop ik niet alleen bloemen bij bloemenmagazijn Wanda, maar praat ik volop met eigenaar Frans Bos. Hij heeft veel verhalen over de buurt en over zijn winkel. Tijdens het Liveoost festival is zijn winkel open tussen 15.00 en 16.00 uur. De bloemenwinkel is op dat moment een Verhalenwinkel. Kom luisteren en geniet mee.

Ha, het programma begint te groeien

Dinsdagmiddag, 14.15 uur

We zitten in het Badhuistheater de Bochel aan het Boerhaaveplein en leggen Mike Manicardi onze plannen voor Festival LiveOost op 9 juni voor. Het Badhuistheater is natuurlijk een geweldige plek om verhalen te presenteren; intiem en van een gezellige rommeligheid.

Nu is het er koud, de verwarming staat nog niet aan en ik doe mijn buitenjas liever niet uit. Maar ons overleg loopt als een zonnetje; theatermakers spreken dezelfde taal. De grootste valkuil blijft om niet te enthousiast te worden en het programma te groot te maken.

Onze keuze: Het Badhuistheater als begin en eindpunt van een Verhalenroute en later nog een Verhalencarroussel in het theater zelf.

Heb er nu al veel zin in.

8 april 2013

De Verhalenwinkel is druk bezig met verhalen vangen in de buurt. De beste verhalen krijgen een plek in onze presentatie op 9 juni tijdens het LiveOostfestival.

Keuken van Transvaal

onze keukenetiquettes om aan te vullen
onze keukenetiquettes om aan te vullen

Inmiddels ligt dit project weer achter ons. Het was een interessante periode. De muren aan het Steve Bikoplein zijn weer leeg, de expositie van keukenverhalen ligt veilig in ons archief opgeborgen. Want ergens suddert de Keuken van Transvaal beslist nog door.